19 October 2017

Korea >> Joshi Tabi Day 1 (IPOH - KLIA2 - INCHEON AIRPORT - GIMPO AIRPORT - JEJU AIRPORT - SEONGSAN)

29 MEI 2017
MONDAY

Ok, flight kitorang 29 MEI ,8.00 A.M. Dari stesen bas Ipoh ke KLIA2 jam 9.30 malam.Sampai KLIA2 pukul 1.30 pagi.Tidur kat surau.Bangun sahur pukul 4.00 pagi,bersiap apa sume, Solat Subuh.Pukul 7.00 pagi dah masuk kat balai perlepasan.Perasaan masa tu jangan cakap la, happy tak sabaq weh nak travel haha..Joshitabi starto!!

muka happy baru turun dari bas.beg aku yang galas depan dan luggage.Yang belakang tu,khas letak makanan saja.Berat jiddan

 

Naik AAX je mampu


 Allah izin, flight delay dalam 40 minit lebih kurang,jadi lebih kurang 8 lebih baru fly.Touchdown Incheon ariport jam 15.30 petang waktu korea.Dah lepas imigresen apa sume,terkejar kejar nak beli T-Money kat CU.Sampai je,dah ambil luggage,terus cari CU.Dah beli t-money, topup terus 30000 won.Settle, turun bawah naik train untuk ke Gimpo Airport lak.penat weh.Puasa plak tu.masa tu dah pukul 5 lebih.Flight Jeju pukul 7.25 petang.

sampai incheon kena naik train untuk pick up luggage
ok nak cari CU

Dah sampai subway tunggu train untuk ke Gimpo airport.Dalam 10 minit tunggu, sampai.Takde seat kosong,terpaksala berdiri,menguji betul,sebab penat ya amat hehe.Smpi Gimpo dalam 6.20 petang.Terus naik atas untuk ke kaunter tiket.Aku da beli online siap siap tiket ke jeju.Sampai je kaunter,terus tunjuk yang aku da print out,dia bagi tiket.Kitorang naik eastarjet.Sementara tu,dapat la rest sekejap sementara tunggu flight.Perjalanan dari Gimpo ke Jeju airport lebih kurang 1 jam 10 minit.Kitorang sampai Jeju, 8.45 malam.

merasa naik local flight kat korea.

kitorang je foreigner yang malaysian la rasanya dalam kapal tu.dapat seat depan baris kedua.

eastarjet ada service free drink,air masak je pun.Time ni dah 7.45 malam,dah masuk waktu buka.Kitorang berbuka dengan air masak ni je.alhamdulillah nikmat wehhhh

sampai Jeju airport

Sebelum pergi,aku ada email sorang ahjusshi ni, Mr Kim.Kitorang pilih untuk sewa taxi selama 2 hari.nak lagi adventure,bole drive sendiri,sewa kereta kat Jeju.Kitorang nak mudah,sewa je taxi. Mr Kim balas email dia kata,dia tak dapat jadi tour guide kitorang sebab dah ada orang lain booking.So, dia bagi pada kawan dia Mr Ko Bang Yong.Mr Kim cuma dapat pickup kitorang kat airport dan hantar ke guesthouse je.Untuk tour esoknya dan lusa,kawan dia yang jadi tour guide kitorang.Masa tiba di jeju airport tu,Mr Kim da tunggu kitorang sambil pegang playcard yang ada nama kitorang bertiga.Rasa cam retis lak hahahaha..

ok nak naik taxi Mr Kim.merasa naik SUV besar kat Korea hahaha..korea driver seat sebelah kiri hokay.So aku duduk seat kanan rasa macam pelik plak

Perjalanan dari Jeju airport ke guesthouse yang aku booking tu dalam 1 jam.Memang agak jauh tapi pemandangan  memang superb.Guesthouse ni berdeketan dengan salah satu tarikan di jeju iaitu Seongsan Ilchubong.Sambil naik tu,sembang sembang la sikit dengan Mr Kim.Mr Kim siap bukak youtube kumpulan EXO .Dia siap tanya,korang kenal tak ni siapa?hahahahahaha...kitorang bukan layan kpop pun,senyum aje la..best je layan angin malam jeju.Open air,buka tingkap.Mr Kim tak pasang aircond.

ni kad mr kim.aku pilih mr kim sebab ramai antara blogger yang rekomen.Ada la beberapa blog tu,aku baca diorang guna servis Mr Kim ni
 Sampai guesthouse,owner takde,keluar kejap.Nampak la nama aku kat board tu beserta nama bilik, 306.Mr Kim tolong kitorang angkat barang naik tingkat 3.Kitorang say tq pada Mr kim.Tak sempat nak amik gambar.Tak lama tu,owner sampai,eunni, nama apa ntah lupa.Dia ucap welcome kat kitorang,kitorang memang dah penat yang amat.Suasana sunyi sepi dah pukul 10 malam baru sampai.Yang bestnya,ada CU betul betul berhadapan dengan GH kitorang.Lepas letak luggage,kitorang turun g CU untuk beli air mineral.Aku beli kopi barista.Kawan aku beli banana uyu.Dah siap mandi,solat dan makan, pukul 11 lebih baru kitorang tidur.Jam 2.45 kena bangun sahur.Subuh masuk 3.20 pagi.16 jam weh kitorang berpuasa.Lama ke lama??hahahaa

spot my name??

dinner.nasi brahims dan sambal goreng mak aku

benda wajib beli kalau sampai kat korea

im coffee lover,so cari kopi dulu


end of day 1..







Persediaan ke Korea

Macam biasalah, sebelum nak travel,banyak preparation yang kita kena buat.Tak payah la aku nak sebut,semua tahu kan kena bawa apa untuk travel.Lebih lebih lagi nak travel sendiri tanpa tour guide dan tidak ikut mana amna pakej.Aku sebagai ketua rombongan haruslah buat yang terbaik kan hahhha..kitorang dah buat pertemuan masa bulan mac cuti sekolah sebab kawan aku mariam pun seorang guru juga.Kitorang buat pertemuan di Ipoh ,stay rumah mariam.sambil tu jalan jalan Ipoh sekali.Kitorang bincang barang yang perlu dibawa,itinerary yang aku da rangka sikit sebelum pertemuan tu.Layan gambar jap.Sebelum flight kitorang pada 29 Mei, 2 hari sebelum tu, 27 mei, aku turun ipoh lagi.Masa tu baru first ramadhan .Dari ipoh ke KLIA2 naik bas 9.30 malam.

jalan jalan kat Jeti lumut

antara makanan yang kitorang makan 


Antara barang yang kitorang bawa ...

barang aku

antara makanan yang dibawa.Ada lagi tak masuk gambar hahhaha


Aku stay kat ipoh 2 hari.Sempat la bincang bincang sikit.

Kali ni,aku dah tak kekok sangat nak prepare sebab dah ada pengalaman travel jauh ke Jepun sebelum ni,alhamdulillah.ok see you in next entry

Ke Korea Kita



Assalamualaikum minna san!lama bebeno tak mengupdate blog sejak last post pasal travel ke Jepun haha gomen,gomen.


Alhamdulillah tahun ni aku berjaya menjejakkan kaki ke Korea.Sebenarnya berangan nak ke korea selepas balik dari Jepun means, tahun 2016.Tapi fikir fikir balik,2016 nak settlekan lesen memandu guna duit gak kan.so tangguhkan dulu ke 2017.So,alhamdulillah jadi kenyataan.Travel partner nak ajak Tim,tim da kawin,ajak Rie.Rie ada plan lain.So aku teringat la kawan aku yang masih single mingle, liza dan mariam.Alhamdulillah,ajak,diorang on je,so aku pun start study untuk trip kali ni.Pilih Korea bukan sebab ada kaitan dengan k-drama apatah lagi k-pop,aku bukan layan pun.Aku pilih korea sebab Korea salah satu pesaing Jepun hahaha..Korea ni kalau boleh diorang nak 1 step ahead dari jepun.orang selalu compare dua negara ni kan.Mereka hebat dari segi teknologi,pembangunan dan banyak lagi la.So aku nak tengok la sendiri kan.so here i am..

16 March 2016

Japan >> Joshi Tabi Day 7 (Yokohama Hakkeijima Sea Paradise)


Assalamu'alaikum...

30 May 2016..Saturday

Sedih sikit harini sebab dah last day dapat jalan kat Jepun ni kan..sono kimochi...:(
Ok, untuk last day ,aku susun pergi ke theme park.Masa aku susun tempat-tempat yang nak dilawati kat Jepun,aku memang teringin sangat nak pergi theme park,teringin nak merasa naik roller coaster,nak tengok dolphin,pingu bagai.So aku letak dalam list.Sebelum aku decide nak ke Yokohama ni,aku search dulu kat google theme park and aquarium yang best kat Jepun ..so banyak la ,dan aku pilih Yokohama sebab tak jauh,dia ada roller coaster dan permainan yang lain serta ada dolphin apa sume tu, dan entrance fees dia pun ok la,tak lari budget, alhamdulillah.

breakfast terakhir di rumah



Terus ke Shinjuku station,simpan luggage kat locker,then terus naik train ke Yokohama.Lepas tu tukar train terus menuju ke Hakkeijima St.Turun situ,terus nampak laut.Jalan lebih kurang 10 minit,sampai la depan main entrance Hakkeijima Sea Paradise.Theme park ni selalu juga jd shooting drama-drama.Antaranya drama Mei chan no Shitsuji,scene Mei kena kejar dengan Miruku punya bodyguard haha..







Kitorang sampai lebih kurang pukul 10 pagi..memang ramai orang tgh beratur.Maklum la p waktu weekend.Hakkeijima sea paradise ni salah satu top aquarium kat Jepun.Roller coaster yang ada kat park ni adalah yang pertama di Jepun yang swing over the sea,haa gayat tahu huhu..Aquarium kat sini ada lebih dari 100,000 hidupan laut,subhanallah..Then kat sini juga ada Blue Fall yang tingginya 107 metre.Admission fee dia pula terbahagi kpd 3 bahagian. 5000 yen untuk unlimited pass ,bole masuk aqua resort dan enjoy main semua permainan.Ada pass untuk main sahaja.Ada pass untuk masuk Aqua resort sahaja ,enjoy tengok hidupan laut.Kitorang pilih unlimited pass, 5000 yen ..for futher information,refer Hakkeijima Sea Paradise pass





Beratur lebih kurang 15min,sampai turn kitorang,beli 3 pass terus.Kitorang terus menuju Pleasure Land untuk main.First,roller coaster!!teruja nih.

yg panjang pakai kat wrist sepanjang berada dalam ni..gambar sumber google

nampak tu swing over the ocean...memang seram..

roller coaster ni muat 20 orang.aku seat di second last row,sorang.depan aku tim and rie.sebelum naik,simpan barang dulu.Staff yang jaga tu nampak kitorang bertudung,dia bagi macam baju hujan untuk kitorang pakai.Memang kat situ dah disediakan.Dia hulur dan tunjuk pada tudung supaya cover dengan hoodie baju tu..MasyaAllah respect aku pada Jepun,walaupun bukan negara Islam tapi menghormati Islam dan penganutnya.So sarunglah.Sebelum roller coaster tu gerak,diorang ambil gambar.Bila dah gerak,aku berselawat berzikir je..masa mula naik tu,perlahan je,bawah tu laut,seram weiihh..pastu dia berenti kejap,terus turun meluncur laju,gilaaa!!aku menjerit,sume menjerit hahaa..pastu aku tak jerit dah,kepala dah pusing gila,tutup mata je sambil berselawat..macam ni rupanya bila naik roller coaster.Maklumla first time naik.

Ok,next,Rie ajak naik Blue Fall.Lagi gila aku cakap.Mula-mula macam tak nak naik tapi rugi plak da bayar ,datang dari jauh,enjoy je la.Meh tengok Blue Fall camna rupa..macam nak luruh jantung,tahu!

masa ni aku tengah lalu bawah ni,dengar diorang jerit-jerit kat atas tu
kitorang naik bertiga je..gambar sumber google
blue fall dari kejauhan.sumber google
Yang ni,ya Allah,bila kita dah naik,perlahan-lahan sampai atas,bole nampak seluruh theme park tu,nampak laut seramnya,.dia berenti kejap bila dah sampai top.Then ada suara ,3,2,1...masa dia nak mula bilang tu,kitorang pejam mata sambil pegang kuat-kuat,berzikir mulut aku,jantung macam nak pecah tunggu dia sebut no 3 tu,terus berdezupppppp,laju gila!menjerit kitorang haha..ko tak rasa macam ko duduk atas seat tu,rasa macam terbang,dia punya laju tu eiii...Dia stop kejap,tak sampai separuh,baru suku,belum abis dup dap,terus zzuuuup lagi sampai lebih kurang suku lagi nak sampai bawah,astaghfirullah aku kata..sapa sakit jantung bole ke rahmatullah dengan segera kat atas ni.

macam ni la..fake out drop!adusss..gambar sumber google
Selesai,the worst experience aku rasa haha..tapi memang best.try lah hehe..next,kitorang naik Hakkeijima Tower plak,macam naik menara Taming Sari kat Melaka tu lah..layan jap view dari atas..







Turun dari menara,kitorang rehat jap..kitorang terpusing gakla mana nak cari tempat solat yang tersorok sket..nampak la satu tangga tu,orang tak berapa lalu sangat.Tangga tu terlindung dengan pokok-pokok.Aku solat kat tangga tu je.Alhamdulillah selesai solat,kitorang terus ke Aqua Resort nak tengok hidupan laut lak.First nampak dolphin,ya Allah teruja aku,tercapai impian haha..kebetulan trainer situ ada wat show ngan dolphin dolphin tu,dapat la tengok kejap dan dapat sentuh dolphin masa dia berenang dekat dengan tepi kolam tu.




 




sengih memanjang aku dapat tengok makhluk Allah yang ni,kawaiiii!





Ok,kita ke Umi Farm plak..sini takda apa sangat,round round je kat sini.






Kita ke Fureai Lagoon lak..sini ada seal,walrus ,pingu pun ada..




orang beratur untuk pegang seal dan bergambar dengan pingu







masa masuk kena basuh tangan dan nak keluar pun kena basuh tangan.



ingatkan nak keluar masa ni,lepas tu terdengar riuh-riuh org bertepuk tangan,patah balik,rupanya ada show.Tapi kitorang tengok dari atas je.Nak pusing bawah macam jauh,masa pun dah lewat.dah pukul 5 petang.










ramai dah beransur pulang...









Dah relax-relax tepi Yokohama Bay ni,kami pun bertolak balik ke Shinjuku St.Sampai sana agak lewat.Sebelum ambil luggage,kami solat maghrib isya'dulu kat station.Solat di sebalik deretan luggage locker,orang takda sangat kat situ.Alhamdulillah dah selesai solat,kami sepatutnya naik NEX Narita untuk ke Narita Airport terus,Allah izin takda.sampai pukul 9 je.So kami mcm dah lost.Tu la,sapa suruh ko berangan lama sangat kat Yokohama tadi,rasain lo!Masa dah abis solat tu,station agak riuh macam kelam kabut.Rupanya baru keluar berita tadi,ada gegaran,tapi skala rendah la.Takut juga masa tu.

Kitorang pun naik balik kat station,keluar dari Tokyo St tu..ha dah nak balik,baru nampak rupa haha..




Masa keluar tu kitorang nampak bas.Bas tu baru berhenti seberang jalan,nak ambil penumpang.Kitorang tak fikir apa dah,dengan luggage besar tu kitorang heret sambil berlari-lari anak main lintas je jalan tak ikut zebra crossing tu,teruk betul.Nihon jin kat situ tengok je kitorang yang kalut-kalut nih..peduli apa aku masa tu.Bila Tim sampai situ,tanya ,rupanya dia tak ke Narita.Dia p tempat lain.Kitorang macam.......Allahu...Kitorang pun patah balik seberang jalan.Kat situ ada banyak deretan taxi.Nak naik taxi,mahal sangat.Lagikan nak ke Narita yang jaraknya lebih kurang sejam.Kitorang bincang-bincang,Tim kata dia ada duit lebih banyak lagi.Takpala kalau da takda choice,naik je la taxi pinjam duit Tim dulu haha..

Kitorang pun tanya sorang driver taxi tu,kalau ke Narita berapa tambangnya.Uncle cakap 2****..kitorang telan air liur je la..kitorang setuju,then uncle tu panggil member dia,dia ckp nihon go la.Dia kata kat member dia,' diorang ni nak ke Narita.Jadi,bole tak ko tolong hantarkan.Ko tolong aku ye,aku berharap pada ko je ni,' dan dia siap sebut harga dan kata pada member dia supaya terima harga tersebut...macam tu la yg aku faham...so  member dia angguk-angguk tanda setuju dan bawa kitorang ke taxi beliau..masya Allah baik sungguh nihon jin terima kasih banyak,syukur Ya Allah.Alhamdulillah,bergerakla kitorang meninggalkan bandar Tokyo dengan menaiki taxi.Merasa kitorang naik taxi jepun hehe....Sampai Narita,dah pukul 10 mlm.senyap sunyi,kedai pun da tutup.Perut kitorang lapar betul.Ingatkan kalau awal nak merasa makan kat restoran halal La Toque tu.So beli aje onogiri kat 7e..pastu cari tempat tido.Ramai rupanya pelancong yg flight diorang mcm kitorang esok pagi,tido kat situ.Alhamdulillah kami rest la kat situ juga.Aku tido-tido ayam je.


dalam mimpi je la..punya berangan dari malaysia sebelum balik nanti,nak try..

Keesokannya ,pukul 4 aku dah bangun,cuci apa semua,solat,lepas tu baru kitorang turun terus ke tempat check in.





Yeaaa,masa ni tiba jua.Perasaan memang sedih,aku la.Rasa macam tak nak balik,nak duduk lama lagi kat Jepun,tapi apakan daya..haha...aku tahu,mesti perasaan org yg pergi melancong kat mana-mana pun,time nak balik,mesti tak best..lagi la negara Jepun yg sgt aku cintai ,poyolah..


Last,gambar terakhir kitorang kat Jepun sementara tunggu flight...31 Mei 2015

 
Mou ichido,Alhamdulillah ,syukur ya Allah kerana tunaikan impian aku.dan syukur Ya Allah kerana memudahkan perjalanan kami selama seminggu di sini.Banyak benda positif yang aku dapat semasa di Jepun.Terima kasih banyak kepada my tomodachi,Rihanah dan Fatimah kerna bersetuju untuk sama-sama bermusafir di bumi sakura ni,sama-sama berpenat lelah,pusing sana sini,lapar sama-sama haha..pengalaman berharga dalam hidup,pergi melancong sendiri tanpa tour guide,tanpa travel agent,alhamdulillah..itsuka kitto ,mata nihon ni modotte kimasu,in sha Allah..(betul tak ayat jepun tu,kalau salah tolong betulkan)..Sampai malaysia pukul 4.30 petang,alhamdulillah..

saigo ni,sayonara japan....